Aktualności

Zawód z zamiłowania i pasją !
Zmieniająca się rzeczywistość, postęp technologiczny oraz informatyczny powoduje, że przed edukacją dziedziny Rolniczej, pojawiają się nowe wyzwania związane z koniecznością przygotowania młodzieży do życia i pracy w nowych realiach. Młodzi ludzie w pełni świadomi postępu jaki dokonuje się w Polsce oraz na świecie, mają już inne oczekiwania i wymagania edukacyjne, którym my musimy sprostać.
Nauka o profilu „Technik Mechanizacji i Rolnictwa i Agrotroniki” oferuje kształcenie interdyscyplinarne i otwiera wiele możliwości w dalszym życiu. 

  

U nas zdobędziesz praktyczne umiejętności zawodowe,m.in. nauczysz się:

  • wykonywać szkice rysunków części maszyn i urządzeń technicznych,
  • wykonywać czynności blacharskie, ślusarskie, kowalskie, spawalnicze,
  • wykonywać czynności regulacyjne, obsługowe i konserwacyjne,
  • agregatować narzędzia i maszyny rolnicze oraz wykonywać prace tym sprzętem,
  • demontować i montować zespoły i podzespoły maszyn rolniczych,
  • wykrywać niedomagania i zużycia sprzętu rolniczego,
  • dokonywać pomiarów i kontroli,
  • prowadzić pojazdy rolnicze, dostawcze i kombajny,
  • organizować procesy technologiczne,
  • wykonywać zabiegi agrotechniczne,
  • dokonywać napraw silników spalinowych,
  • dokonywać napraw  maszyn i urządzeń rolniczych,
  • przeprowadzać badania techniczne pojazdów i   maszyn rolniczych,
  • zarządzać małym przedsiębiorstwem produkcyjnym, usługowym lub handlowym, 
  • obsługiwać urządzenia, systemy elektroniczne oraz nawigacje satelitarne GPS
  • prowadzić pojazdy samochodowe i ciągniki rolnicze (kategoria B i T) 

W technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki uzyskasz następujące kwalifikacje zawodowe:

  1. ROL.02. Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie.
  2. ROL.08. Eksploatacja systemów mechatronicznych w rolnictwie.

Nauczane przedmioty: 

Zawodowe w kształceniu teoretyczne: 
•   Bezpieczeństwo i higiena pracy, 
•   Komunikacja społeczna i praca w zespole, 
•   Podstawy przedsiębiorczości, 
•   Język obcy zawodowy 
•   Przepisy ruchu drogowego kategorii T, 
•   Przepisy ruchu drogowego kategorii B, 
•   Rysunek techniczny, 
•   Podstawy konstrukcji maszyn, 
•   Podstawy rolnictwa, 
•   Pojazdy rolnicze, 
•   Maszyny rolnicze, 
•   Podstawy elektrotechniki i elektroniki, 
•   Użytkowanie i obsługa systemów mechatronicznych w rolnictwie. 

Zawodowe w kształceniu praktycznym: 
•   Obróbka materiałów, 
•   Eksploatacja pojazdów rolniczych,  
•   Eksploatacja maszyn rolniczych, 
•   Eksploatacja systemów agrotronicznych 

Zajęcia praktyczne odbywać będziesz w profesjonalnych zakładach rolnych wyposażonych w bardzo nowoczesny sprzęt rolniczy.

W ofercie dajemy Ci możliwość praktycznej nauki z wykorzystaniem nowoczesnego zaplecza dydaktycznego i parku maszynowego wyposażonego w system automatycznego prowadzenia GPS. 

Fot. Obsługa/ programowanie automatycznego prowadzenia ciągnika rolniczego. 

Fot. Nauka obsługi terminala pokładowego w ciągniku rolniczym Fendt 

Fot. Nauka obsługi terminala pokładowego w ciągniku rolniczym Valtra  

 

Technik pojazdów samochodowych - kierunek związany z obsługą współczesnych pojazdów samochodowych, jak również zarządzaniem przedsiębiorstwem samochodowym. Wraz z rozwojem motoryzacji wzrosło zapotrzebowanie na rynku pracy na dobrze wykształconych fachowców z zakresu naprawy i eksploatacji współczesnych pojazdów samochodowych, które są "naszpikowane" elektroniką i nowoczesnymi technologiami. Zawód pozwala na wybór jednej z dwóch specjalności: „mechanicznej”, na podbudowie kwalifikacji MOT.05. Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa pojazdów samochodowych lub „elektromechanicznej” na podbudowie kwalifikacji MOT.02. Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa mechatronicznych systemów pojazdów samochodowych.

Uzupełnieniem w obu przypadkach jest kwalifikacja MOT.06. Organizacja i prowadzenie procesu obsługi pojazdów samochodowych.

 Kształcenie zawodowe obejmuje między innymi naukę: 

  • podstaw konstrukcji maszyn i rysunku technicznego,
  • budowy i naprawy silników pojazdów samochodowych,
  • budowy i naprawy podwozi i nadwozi samochodowych,
  • diagnozowania i naprawy elektrycznego i elektronicznego wyposażenia pojazdów samochodowych,

Zajęcia praktyczne realizowane są w pracowni silników, podwozi i mechatroniki pojazdowej.

W planie nauczania uwzględniono również:

  • miesięczną praktykę zawodową realizowaną w porozumieniu z przedsiębiorcami prowadzącymi działalność w zakresie obsługi i naprawy pojazdów samochodowych, 
  • bezpłatne szkolenie teoretyczne i praktyczne zakresie prawa jazdy kat. B.

 

 

Architekt krajobrazu

artysta – przyrodnik - architekt

W zawodzie architekt krajobrazu uzyskasz kwalifikacje zawodowe:

  • OGR.03 - Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu

  • OGR.04 - Organizacja prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu

Po ukończeniu technikum architektury krajobrazu nabędziesz umiejętności:

  • opracowywania i nadzorowania projektów ogrodów przydomowych, parków publicznych, bulwarów, terenów sportowych, placów zabaw, ogrodów botanicznych czy wystaw ogrodniczych

  • opracowywania i nadzorowania projektów terenów zieleni w przestrzeni publicznej

  • podstaw rewaloryzacji krajobrazu miejskiego

  • ochrony środowiska naturalnego dla użytku publicznego

  • projektowania nowoczesnych rozwiązań w architekturze krajobrazu tj.: zielone dachy/ściany

  • projektowania i konserwacji elementów małej architektury

  • obsługi maszyn rolniczych i ogrodniczych np.: możliwość odbycia kursu prawa jazdy kat T.

  • opanujesz prowadzenie uproszczonej rachunkowości i kosztorysowania projektów zieleni

  • obsługi programu do wizualizacji terenów zieleni i obiektów architektury Google Sketchup oraz programu z zakresu grafiki wektorowej – Corel Draw

 

Szkoła to nie tylko nauka – to również rozwijanie pasji i organizacja zajęć dodatkowych

  • uczestnictwo w targach tj. Międzynarodowe Targi Architektury Krajobrazu - Gardenia, Green Area Show, Garden Expo,

  • uczestnictwo w wystawach i festiwalach organizowanych przez Ogród botaniczny Wojsławice, Ogród botaniczny Wrocław, Ogród botaniczny w Warszawie

  • możliwość zajęć edukacyjnych na konferencjach branżowych organizowanych przez uczelnie wyższe oraz firmy zewnętrzne

  • malarstwo w architekturze krajobrazu: nauka rysunku różnymi technikami malarskimi

  • kreatywne zajęcia z technik rzeźbiarstwa, metod dekorowania z użyciem różnych materiałów ozdobnych

  • odbycie kursów organizowanych przez specjalistyczne firmy: systemy automatycznego nawadniania, technik ochrony drzew w krajobrazie miejskim, ochrony drzew i krzewów

  • odbycie praktyk zawodowych oraz staży

  • uczestnictwo w różnego rodzaju konkursach branżowych oraz uczestnictwa w inwestycjach z zakresu: budowy i pielęgnacji terenów zieleni

  • prowadzenie zajęć w otoczeniu przyrody tj.: rozpoznawanie drzew i krzewów, rysunek, konserwacja i budowa obiektów małej architektury

  • uczestnictwo w projektowaniu i wykonaniu terenów zieleni dla miast

  • warsztaty i szkolenie z zakresu aborystyki – techniki alpinistyczne z zakresu pielęgnacji drzew

 

Po ukończeniu technikum architektury możesz podjąć naukę na uczelniach wyższych na kierunkach:

  • architektura krajobrazu, technika rolnicza i leśna, ogrodnictwo, geodezja, ochrona środowiska, rolnictwo, ochrona zasobów przyrodniczych

 

Gdzie możesz podjąć pracę po ukończeniu technikum architektury krajobrazu:

  • w wyspecjalizowanych firmach zajmujących się budową terenów zieleni

  • w biurach projektowych na stanowisku projektanta

  • w instytucjach publicznych oraz samorządach w wydziałach inwestycyjnych, ochronie środowiska, ochrony roślin

 

Twoja przyszłość zależy od Ciebie

z innowacją DIETETYKA

Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób z pasją, lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest, co każdego dnia znajduję się na ich talerzach.

Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny - powstanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych - oraz moda na "zdrową kuchnię" stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.

Chcesz zostać dietetykiem? Doradcą żywieniowym lub trenerem personalnym? A może Twoim marzeniem jest być kucharzem albo prowadzić własną restaurację, czy też pracować w laboratorium analitycznym, chemicznym czy sanepidzie?

Jeśli na któreś z tych pytań odpowiedziałeś TAK, to zapraszamy do technikum żywienia i usług gastronomicznych z innowacją DIETETYKA, z elementami oceny żywności oraz rozszerzonym językiem angielskim i biologią.

Innowacja będzie realizowana we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu (Wydział Nauk o Żywności) . W ramach tej innowacji przedmiotami uzupełniającymi są dietetyka oraz analiza żywności. Proponowana innowacja pedagogiczna zakłada wykształcenie ucznia mającego wiedzę na temat zależności pomiędzy pożywieniem, a organizmem człowieka. 

Absolwent łączy w sobie kompetencje dietetyka i analityka żywności. Posiada wiedzę obejmującą zagadnienia z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, profilaktyki chorób cywilizacyjnych, a także metod wykorzystywania do oceny żywności.

Podczas nauki w technikum gastronomicznym jeden dzień przeznaczony jest na zajęcia praktyczne, podczas których uczniowie poznają techniki kulinarne zarówno kuchni polskiej, jak również innych narodów. Zajęcia praktyczne odbywają się w nowoczesnej pracowni gastronomicznej, wyposażonej w sprzęty wysokiej jakości, tj.: piec konwekcyjno- parowy, piec do pizzy czy cyrkulatory temperatury, pozwalające na gotowanie metodą sous vide.

Praktykują też przygotowanie różnych diet, opracowują receptury dla poszczególnych rodzajów diet - zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia oraz zaleceniami lekarskimi - dla dzieci i dorosłych, planują i oceniają jadłospisy, obliczają wartość odżywczą i energetyczną potraw i posiłków.

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie  posiadał wiedzę i umiejętności określone w kwalifikacjach zawodowych przypisanych do zawodu:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań przygotowuje do oceniania jakości produktów, przechowywania żywności, obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy, obsługi sprzętu gastronomicznego, przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów oraz wydawania dań. Kwalifikacja kończy się egzaminem pod koniec klasy III.

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych przygotowuje do oceniania jakości żywności, planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia, organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej, wykonywania usług gastronomicznych, oraz ekspedycji potraw i napojów. Kwalifikacja kończy się egzaminem pod koniec klasy V.

Uczniowie w swoim programie nauczania mają również obowiązek realizacji praktyki zawodowej. Odbywa się ona w klasie III i IV w wymiarze 140 godzin każda (tj. po 4 tygodnie). Uczniowie tego kierunku mają do wyboru szeroką gamę praktyk w restauracjach, barach czy hotelach. 

Uczeń po zdaniu egzaminów zawodowych, otrzymuje dyplom potwierdzające kwalifikacje w zawodzie w Technik żywienia i usług gastronomicznych.

Po ukończeniu Technikum żywienia i usług gastronomicznych

  •  prowadzić własną działalność gastronomiczną
  • podjąć pracę w restauracji, kawiarni, hotelu, gospodzie, pubie, koktajl barze
  • być zatrudnionym w kurortach wypoczynkowych
  • pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych
  • po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko szefa kuchni
  • kontynuować naukę na wybranych studiach

W naszej szkole odbywają się również kursy poszerzające kwalifikacje zawodowe, jednym z nich jest Kurs  „Przygotowanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia ”

Osoba posiadającą kwalifikację „Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia” , kończący się certyfikatem VCC, gotowa jest do samodzielnego planowania i przygotowywania potraw według podanej receptury, z zastosowaniem zasad zdrowego żywienia i nowoczesnych technik kulinarnych, a także do przygotowywania potraw wedle koncepcji fine-dining oraz slow food.

W swojej pracy wykorzystuje zarówno typowy sprzęt kuchenny jak i urządzenia stosowane w przygotowaniu posiłków uwzgledniających trendy rynkowe i zasady zdrowego żywienia. Wykonując zadania zawodowe, stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w gastronomii oraz przestrzega zasad HACCP, w tym GHP i GMP.

Uczniowie na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczą w licznych warsztatach i szkoleniach, bezpośrednio związanymi z gastronomią. Dzięki współpracy z lokalnymi Szefami Kuchni organizowane są m.in. warsztaty pt.: „Smaki dziczyzny”, dzięki którym młodzież doskonali swój warsztat pracy. W tracie spotkania uczestnicy sięgają po różne elementy dziczyzny, sarniny i jelenin,  jak i również kreatywne dodatki inspirowane naturą i smakami lasu.

 

PG

 

Technik hotelarstwa to kierunek, który przygotowuje absolwentów do pracy  w sektorze usług hotelarsko-turystycznych. Dominującymi typami relacji w tym zawodzie są człowiek - człowiek, człowiek - dokument, co podkreśla cały tok nauczania. W związku z tym zwraca się szczególną uwagę na kształcenie umiejętności dotyczących prawdziwego zachowania, postawy nawyków, sposobu reagowania na życzenia gościa hotelowego oraz właściwą obsługę, odwołując się stale do zasad etyki i kultury zawodowej. 

Specjalnie dobrane przedmioty, tematy zajęć oraz profesjonalna kadra przygotują absolwentów tego kierunku do pracy w branży hotelarskiej.

W trakcie nauki zdobędziesz wiedzę i umiejętności dotyczące:

  • rezerwowania usług hotelarskich;
  • wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
  • przygotowania jednostek mieszkaniowych do przyjęcia gości;
  • przygotowania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
  • przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe;
  • prowadzenia działalności promocyjnej i sprzedaży usług hotelarskich.

  

W zawodzie technik hotelarstwa uzyskasz 2 kwalifikacje zawodowe:

  1. HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  2. HGT.06. Realizacja usług w recepcji

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł przystąpić do egzaminu maturalnego.

Podczas nauki w tym zawodzie dostaniesz możliwość zdobycia umiejętności biegłego posługiwania się dwoma językami obcymi w zakresie słownictwa zawodowego, co ułatwi Ci kontakt z zagranicznymi turystami lub kontrahentami. Cykl kształcenia obejmuje także zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe realizowane w hotelach w kraju i za granicą.

  

Jako technik hotelarstwa możesz podjąć pracę jako:

  • pracownik recepcji hotelowej;
  • pracownik służby parterowej i piętrowej;
  • pracownik informacji turystycznej;
  • specjalista do spraw bankietów, kongresów, zebrań;
  • pracownik w organach administracji samorządowej, zajmującej się usługami hotelarskimi;
  • możesz prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych.

Absolwenci kierunku technik hotelarstwa mają szerokie możliwości znalezienia zatrudnienia w sektorze usług turystycznych. Typowymi miejscami pracy są obiekty bazy noclegowej, takie jak: zakłady hotelarskie, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, zajazdy, schroniska, kwatery prywatne.

Dodatkowe atuty:

Praktyki zawodowe odbywają się w najlepszych hotelach, tj.: Gołębiewski, Mercure, Pałac Brunów, Zamek Czocha, Zamek Kliczków.

Po ukończeniu technikum hotelarstwa absolwent ma możliwość podjęcia studiów wyższych w ramach dalszej specjalizacji w tej dziedzinie (hotelarstwo i turystyka) lub w dziedzinie ekonomicznej.

  

 

 

 

Logistyka w dzisiejszym,  zglobalizowanym świecie oraz prężnie rozwijających się gospodarkach, jest obecna w każdej dziedzinie rynku. Gwarantuje to stały przyrost miejsc pracy w tej branży oraz co za tym idzie - ciągłe poszukiwanie nowych, wykwalifikowanych pracowników jak i godne zarobki. Sektor ten w ostatnim czasie rozwija się bardzo dynamicznie.

Celem kształcenia na tym kierunku będzie poznawanie podstawowych zadań logistycznych jakie wspomagają nowoczesne zarządzanie w przedsiębiorstwie produkcyjnym, dystrybucyjnym oraz transportowym. W trakcie zajęć uczeń uzyska możliwość zapoznania się z zadaniami logistycznymi które wspomagają zarówno proces produkcji jak tez zaopatrzenia i dystrybucji.

Dzięki nauce na tym kierunku uczeń uzyska niezbędną wiedzę do pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych na stanowiskach związanych zarówno z magazynowaniem jak i planowaniem produkcji. Pozna również sposoby zarządzania flotą transportową oraz zasady działania  międzynarodowych spedycji transportowych. 

Perspektywy na przyszłość  po ukończeniu  tego kierunku są duże dlatego warto się zastanowić nad wyborem tej specjalności. Według badań, na rynku pracy utrzymuje sie stałe, duże zapotrzebowanie na fachowców z tej branży.

Czym zajmuje się logistyk?

  • planuje, organizuje, kieruje i kontroluje przemieszczanie towarów od producenta do konsumenta, wykorzystując informacje płynące z rynku w celu optymalizacji korzyści wynikających z wymiany towarowej dla wszystkich uczestników tej wymiany;
  • dostarcza towar zgodnie z zamówieniem klienta we wskazane miejsce i w określonym czasie;
  • optymalizuje koszty dostawy towarów
  • dokonuje wyboru procedury zakupów i analizuje ich stan
  • obsługuje zamówienia i organizuje transport wykorzystując w tym celu systemy informatyczne

KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE

SPL.01. Obsługa magazynów: przygotowuje do przyjmowania, przechowywania i wydawania towarów z magazynu, monitorowania poziomu i stanu zapasów, obsługiwania programów magazynowych, prowadzenia dokumentacji magazynowej i monitorowania procesów produkcyjnych i dystrybucyjnych;

SPL.04. Organizacja transportu: przygotowuje do planowania, organizowania i dokumentowania procesów transportowych.

Praca

Do najpopularniejszych branż, które poszukują logistyków należą przede wszystkim przemysł, budownictwo, handel i usługi oraz informatyka i telekomunikacja. Na rynku istnieje wiele firm specjalizujących się w spedycji krajowej i międzynarodowej.

Liceum Ogólnokształcące

Klasa Policyjna

Klasa policyjna Liceum Ogólnokształcącego, w której jako dodatkowy dział prowadzone będą zajęcia z zakresu wiedzy dotyczącej policji. Specjalność policyjna jest ofertą skierowana przede wszystkim do uczniów widzących swoją przyszłość w niebieskim, policyjnym mundurze. Powinni ją jednak rozważyć wszyscy, którzy myślą o pracy w pokrewnych policji służbach, takich jak: służba celna, straże miejskie i agencje ochrony .

Uczniowie, którzy wybiorą tą specjalność mogą liczy na sporą dawkę wiedzy z zakresu prawa, głównie karnego, nauk ę podstawowych technik i taktyk działania policji, strzelania oraz musztry.

 Wiedzę policyjną nabędziesz na zajęciach teoretycznych, praktycznych i wiosennych obozach szkoleniowych obejmujących:

  • strukturę i zadania policji,
  • podstawy prawa karnego i wykroczeń,
  • procedury czynności służbowych i stosowania środków przymusu bezpośredniego,
  • regulaminy,
  • strzelania oraz znajomość broni i sprzętu będącego na wyposażeniu policji,
  • działań ochronnych i konwojowych,
  • musztry i ćwiczeń na torach sprawnościowych itp. Rozszerzony program nauczania z wiedzy o społeczeństwie, języka angielskiego, biologii lub geografii.

Wyszukaj

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem